Van geboorte tot nacontrole

De kraamtijd is begonnen

Direct na de bevalling wordt je baby op je buik gelegd. De hartslag en ademhaling van de baby wordt rustig bij het huid-op-huidcontact. Je kindje wordt afgedroogd met warme doeken. De hartslag, ademhaling, spierspanning, reflexen en het huilen van de baby wordt gecontroleerd en de verloskundige geeft een Apgar-score. Dit gaat voor jou meestal ongemerkt.

In principe kan je binnen een uur na de bevalling je kindje borstvoeding geven. Het aanleggen gaat in het begin vaak nog wat onwennig, de kraamzorg en wij helpen je daarbij.

 

Als de hartslag van de baby niet meer te voelen is in de navelstreng, kan deze worden doorgeknipt. Hierna zal de placenta geboren worden. Meestal gebeurt dit binnen 30 minuten na de geboorte van je baby. Hierna controleren we of het nodig is om te hechten. Zo ja, dan gebeurt dat ter plekke onder lokale verdoving.

 

We kijken je baby van top tot teen na, meten het gewicht, de temperatuur en testen verschillende reflexen. Ook krijgt je baby 1mg vitamine K druppels via de mond, hier zal altijd toestemming voor worden gevraagd. Met deze hoeveelheid kan hij een week vooruit, daarna wordt een andere hoeveelheid vitamine K geadviseerd en gaan jullie dat zelf dagelijks geven. Vitamine K suppletie wordt de eerste drie levensmaanden geadviseerd, daarna maakt je kindje voldoende zelf aan. Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling.

 

Nadat jullie eerst even met z’n drieën zijn bijgekomen, helpt de kraamverzorgende of verpleegkundige met het douchen. Gemiddeld genomen gaat de kraamverzorgende vier uur na een thuisbevalling weg. Bij een ziekenhuisbevalling kun je meestal na drie à vier uur weer naar huis mits het verantwoord is (je moet bijvoorbeeld zelfstandig naar de wc kunnen lopen). In de ochtend komt de kraamverzorgende thuis helpen.

 

Hielprik en gehoortest

Ieder kindje krijgt in de eerste week na de geboorte een hielprik en gehoortest. Het bloed van de hielprik wordt onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. De meeste daarvan zijn erfelijk. Ze komen gelukkig niet vaak voor. De meeste van deze ziektes zijn niet te genezen, maar ze zijn wel te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet. De hielprik wordt uitgevoerd door een screener van het consultatiebureau, die bij jullie thuis langskomt om de hielprik en de gehoortest af te nemen. Je hoeft hier niets voor te regelen. Zij worden automatisch ingelicht na de aangifte van je kindje bij de gemeente. De uitslag van de gehoortest ontvang je direct. De uitslag van de hielprik wordt alleen doorgebeld wanneer er iets gevonden is. Bij geen nieuws dus goed nieuws. Klik hier voor meer informatie over de hielprik en gehoortest.

 

Consultatiebureau

Na een week neemt de kraamverzorgster afscheid van jullie. Ook wij sluiten dan onze zorg voor jou en de baby af. Het consultatiebureau zal de groei en ontwikkeling van je kindje verder vervolgen. Ook de vaccinaties worden door hen gegeven.

 

De verpleegkundige van het consultatiebureau komt in de tweede week na de bevalling bij jullie op huisbezoek. Als je kindje ongeveer vier weken oud is, gaan jullie zelf voor het eerst naar het consultatiebureau. Tijdens deze afspraak wordt je kindje gemeten en gewogen, onderzocht door de jeugdarts en kunnen jullie al je vragen stellen. Klik hier voor meer informatie over het consultatiebureau.

 

Nacontrole

Je kan ongeveer zes weken na de bevalling bij ons op nacontrole komen. Bijvoorbeeld ter controle van hechtingen, je bloeddruk of ijzergehalte. Soms is het fijn om nogmaals na te praten met degene die je bevalling heeft begeleid. Vind je het gewoon leuk om je kindje te showen? Ook dan ben je welkom! Je mag naar eigen inzicht een afspraak maken.


Zuxx Geboortezorg Hoorn

Veemarkt 19

1621 JA Hoorn

hoorn@zuxxgeboortezorg.nl

Spreekuurlocaties: 

- Veemarkt 19, Hoorn

- Dwingel 7, De Goorn

Algemeen nummer: 0229-745397

Spoed nummer: 0229-745748

WhatsApp nummer: 06-82357047